Jesienne tiramisu robię z sekretnym składnikiem. Przepis jest prosty, a deser zachwyca

Dodano:
Tiramisu z dyni Źródło: Shutterstock / Nataliia Leontieva
Uwielbiasz tiramisu? Moja rodzina przepada za tym deserem zarówno w tradycyjnej, jak i mniej typowych wersjach. Dziś zapraszam po przepis na obłędnie pyszne tiramisu z dyni.

Jeżeli szukasz prostego przepisu na nietypowy deser, który nie wymaga długiego przygotowywania lub chcesz wzbogacić jadłospis zdrową i słodką przekąską, to tiramisu z dyni będzie strzałem w dziesiątkę!

Jak zrobić tiramisu z dyni?

Dynia uważana jest za warzywo, jednak jest owocem. Jej delikatny, słodkawy smak pozwala przygotować wiele pysznych wypieków oraz deserów i ciast bez pieczenia. Słodkie przekąski z dyni to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także oczu – intensywny, pomarańczowy kolor pobudza apetyt, sprawiając, że nawet niejadek będzie chciał poznawać nowe smaki.

Przygotowanie tiramisu z dyni jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu. Najważniejszą kwestią jest wybór odpowiedniej dyni. Najlepiej kupić dynię hokkaido lub dynię piżmową, które nie sprawiają niemiłych niespodzianek. Niektóre odmiany dyni, zwłaszcza o dużych owocach, szybko przerastają, stając się łykowate i suche. Porada: jeżeli nie masz świeżej dyni, to możesz zrobić purée z dyni mrożonej. Użycie dyni mrożonej pozwala również skrócić czas przygotowania deseru – dynia mrożona jest obrana i pokrojona w kostkę.

Biszkopty do tiramisu z dyni możesz namoczyć w naparze herbaty, kawy lub wodzie z cukrem oraz np. rumem. Ja tego nie robię, bo mam sprawdzone biszkopty, które są miękkie. W przepisie nie podaję dokładnej ilości biszkoptów, bo zależy ona od wielkości szklanek/pucharków, a także kształtu ciastek.

Do dyniowego purée dodaję miód oraz kilka łyżek kremu mascarpone. Miód możesz zastąpić cukrem pudrem, dopasowując jego ilość do indywidualnych preferencji. Wierzch deseru dekoruję orzechami laskowymi i włoskimi oraz odrobiną naturalnego kakao, ale możesz również podać deser bez tych dodatków.

Porada: ilość cukru/miodu zależy od smaku dyni. Niektóre odmiany np. dynia piżmowa, mają bardzo słodki smak.

Przepis: Tiramisu z dyni

Ten pyszny deser możesz przygotować nie tylko w pucharkach, ale także w większej formie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

Na krem mascarpone:

  • 300 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na purée z dyni:

  • 300 g miąższu dyni
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego lub startego korzenia

Dodatkowo:

  • podłużne lub okrągłe biszkopty
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie dyni na puréeDynię obierz, usuń pestki i pokrój soczysty miąższ na niewielkie kawałki. Pokrojoną dynię musisz poddać obróbce termicznej. Możesz ją owinąć folią spożywczą i upiec do miękkości w piekarniku (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas pieczenia to około 20-40 minut - w zależności od wielkości kawałków), a także ugotować w niewielkiej ilości wody (opcjonalnie mleka) lub na parze. Miękką dynię pozostaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie kremu mascarponeW wysokim naczyniu umieść serek mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Ubijaj 2-3 minuty, stopniowo zwiększając obroty miksera. Do ubitego serka mascarpone dodaj śmietankę kremówkę i ubijaj kolejne 2-3 minuty na wysokich obrotach miksera. Gotowy krem jest gęsty i puszysty. Przykryj naczynie z kremem mascarpone folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Robienie purée z dyniOstudzoną dynię zmiksuj na gładką masę. Jeżeli purée jest bardzo wodniste, to przełóż je do garnka i odparuj nadmiar płynu, gotując dynię na średnim ogniu, a następnie poczekaj, aż ostygnie. Do zmiksowanej dyni dodaj 5 łyżek przygotowanego wcześniej kremu mascarpone i miód. Zmiksuj składniki, stopniowo zwiększając obroty miksera. Przypraw krem dyniowy do smaku cynamonem i imbirem. Jeżeli lubisz intensywny smak przypraw korzennych, to możesz zwiększyć ich ilość. Porada: do kremu dyniowego możesz również dodać odrobinę mielonych goździków, gałki muszkatołowej i kardamonu.
  4. WykonaniePrzygotuj szklanki lub pucharki do deserów. Na ich dnie ułóż całe lub pokruszone biszkopty. Na biszkopty wyłóż porcję kremu dyniowego i przykryj go kolejną warstwą biszkoptów. Na drugą warstwę biszkoptów wyłóż resztę kremu dyniowego i przykryj go warstwą kremu mascarpone. Gotowy deser przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  5. Przygotowanie dodatkówOrzechy włoskie i orzechy laskowe upraż na suchej patelni, a następnie posiekaj, dopasowując wielkość kawałków do indywidualnych potrzeb.

Jak podawać tiramisu z dyni?

Tiramisu z dyni podawaj lekko schłodzone. Przed podaniem udekoruj deser prażonymi orzechami oraz posyp naturalnym kakao. Możesz również udekorować deser prażonymi pestkami dyni.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...